Materiaalit

Saunan Laudemateriaalit

Lämpökäsitelty Haapa Laudelauta 88x28mm

Materiaalit 1

Lämpökäsitelty haapa on vaalean ruskea, öljyttynä (ks. vasen lauta) puun syyt korostuvat ja väri muuttuu kauniisti kahvin ruskeaan. Puu tuoksuu alussa miellyttävän voimakkaasti savun / tervan tuoksuisena tuoden mieleen savusaunan. Lämpöhaapa on ylivoimaisesti suosituin laudepuu hinta/laatusuhteensa vuoksi. Saatavilla Original ja Classic lauteisiin. Kuvan vasemmanpuoleinen lauta on öljytty. Oksaton luonnollisesti

Lämpökäsitelty Haapa Laudelauta 140x28mm

Materiaalit 2

Lämpökäsitelty haapa on vaalean ruskea, öljyttynä (ks. vasen lauta) puun syyt korostuvat ja väri muuttuu kauniisti kahvin ruskeaan. Puu tuoksuu alussa miellyttävän voimakkaasti savun / tervan tuoksuisena tuoden mieleen savusaunan. Lämpöhaapa on ylivoimaisesti suosituin laudepuu hinta/laatusuhteensa vuoksi. Saatavilla Original, Moderni ja Elegance lauteisiin. Kuvan vasemmanpuoleinen lauta on öljytty. Oksaton luonnollisesti.

Tuija Laudelauta 88x26mm

Materiaalit 7

Tuija on yksi kestävimmistä saunamateriaaleista. Tuijaa käytetään vaativissa olosuhteissa kuten kylpylöissä. Puu on kevyttä ja sillä on korkea lahokestävyys. Se ei kuumene, eikä vääntyile tai halkeile. Tuijassa on kirjava, elävä pinta, mutta myös tasalaatuista löytyy. Saatavilla Original ja Classic malleihin. Kuvan vasemmanpuoleinen lauta on öljytty. Oksaton luonnollisesti.

Tuija Laudelauta 140x26mm

Materiaalit 8

Tuija on yksi kestävimmistä saunamateriaaleista. Tuijaa käytetään vaativissa olosuhteissa kuten kylpylöissä. Puu on kevyttä ja sillä on korkea lahokestävyys. Se ei kuumene, eikä vääntyile tai halkeile. Tuijassa on kirjava, elävä pinta, mutta myös tasalaatuista löytyy. Saatavilla Original ja Classic malleihin. Kuvan vasemmanpuoleinen lauta on öljytty. Oksaton luonnollisesti.

Radiatamänty Laudelauta 185x26mm.

Materiaalit 6

Radiatamänty on tummasävyinen laudemateriaali. Radiatamänty on alunperin kotoisin Pohjois-Amerikasta, missä sitä esiintyy paikoitellen rannikkometsissä Yhdysvalloissa ja Meksikossa. Puun syy on hieno loimukuvioinen ja öljyttynä (ks. vasen lauta) pinta menee erittäin tummaksi. Saatavilla vain 185mm leveänä Moderni ja Elegance lauteisiin. Erikoistilauksesta myös Original mallina. Kuvan vasemmanpuoleinen lauta on öljytty. Oksaton luonnollisesti.

Lämpökäsitelty Leppä Laudelauta 140x28mm

Lämpöleppä

Lämpökäsitelty tervaleppä on vaalean harmaa/ruskea, öljyttynä (ks. vasen lauta). Lämpökäsiteltynä lämpölepässä on huomattavasti vähemmän jännityksiä kuin luonnonlepässä ja materiaali pysyy myös saunassa parempana. Kuvan vasemmanpuoleinen lauta on öljytty. Saatavilla Moderni ja Elegance malleihin. Oksaton luonnollisesti.

Lehmuslankku 140-400x45mm

Materiaalit 4

Lämpökäsitelty lehmuslankku on erikoisuutemme. Puu on erittäin pehmeää ja miellyttävää. Puun syykuvio muistuttaa lämpöhaapaa ja öljyttynä (ks vasen lankku) pinta on erittäin tumma. Laudepaksuus on 45mm ja leveydet laudemateriaalina on 140 millistä aina 400 milliin asti! Kaikki lehmuslauteet teemme käsityönä alustaloppuun tehtaallamme Hollolassa. Lehmus saapuu meille sahatavarana, joten karsimme vain parhaat päältä. Oksaton luonnollisesti.

Haaveissa jotain muuta?

Galleria, saunat 17

Teemme myös mittatilauksena lauteet materiaalista kuin materiaalista. Erikoismateriaaleina olemme vuosien saatossa käyttäneet mm. apachilankkua, loimukoivua, lehmuslankkua ja jopa tiikkiä! Jos saunaprojektinne vaatii jotain muuta kuin "hyllytavaraa" ota yhteyttä suoraan myyntiimme niin toteutamme unelmasi.

Saunan Seinämateriaalit

Lämpöhaapapaneeli 170x15mm STS

Lämpöhaapapaneeli

Lämpokäsitelty haapa on vaalean ruskea ja erittäin hyvälaatuinen materiaali. Puu tuoksuu alussa miellyttävän voimakkaasti savun / tervan tuoksuisena tuoden mieleen savusaunan. Lämpöhaapa on erittäin suosittu seinämateriaali ja saatavana meiltä erikoisleveänä!

Mangoliapaneeli 170x15mm STS

Materiaalit 5

Mangoliapaneeli on leveä ja tumma paneeli, jossa on hieno syykuvio. Hyvin lämpöhaapapaneelin kaltainen, mutta tummempana. Sopii saunaan kuin saunaan.

Materiaalit 3

Lämpöhaapa sormipaneeli. Erittäin hyvä paneeli esimerkiksi kattoihin ja yksityiskohtien luomiseen.

Lämpökäsitelty puu

Puun lämpökäsittely on uusi tuotantoasteelle tullut puun käsittelytapa. Lämpökäsittely tapahtuu kuumentamalla puuta tarkoin hallituissa olosuhteissa 170 – 230 C:n lämpötilaan. Käsittelyprosessin lämpötila riippuu puulle halutuista ominaisuuksista. Prosessissa voidaan käyttää vesihöyryä mutta ei mitään lisäaineita, joten kyseessä on puhdas luonnonmenetelmä. Puun solurakenteissa tapahtuu käsittelyn aikana muutoksia ja lämpökäsitelty tuote vastaa satojen vuosien aikana kuivunutta puuta.

Lämpökäsittelyn puussa aikaansaamia muutoksia:

  • Puun väri muuttuu lämpimän ruskeaksi
  • Läpi puun värjäytyminen
  • Kosteuselämisen pieneneminen, eli laudelauta ei vääntyile
  • Lämmönjohtokyvyn pieneneminen 30 %:n asti
  • Elastisuuden väheneminen, mutta jäykkyyden lisääntyminen
  • Kulutuskestävyyden paraneminen
  • Pintakuivuuden lisääntyminen
  • Puun keveneminen
  • Puun biologisen kestävyyden paraneminen